Cum să ajungi în Thassos fără aeroport pe insulă

Insula Thassos, cunoscută și ca „Insula de smarald” a Greciei, este una dintre cele mai frumoase destinații din Marea Egee. Cu plaje spectaculoase, ape cristaline și o atmosferă autentică grecească, Thassos este o alegere perfectă pentru o vacanță de neuitat. Deși insula nu are un aeroport propriu, accesul la Thassos este relativ ușor și poate fi o aventură plăcută dacă știi cum să-ți planifici călătoria. În acest articol, vom explora toate modalitățile prin care poți ajunge în Thassos fără a folosi un aeroport pe insulă.

Pasul 1: Alegerea unui aeroport apropiat

Pentru a ajunge în Thassos, primul pas este să alegi un aeroport din apropiere. Cele mai convenabile opțiuni sunt:

Aeroportul Internațional Kavala „Alexander the Great” (KVA)

Situat la aproximativ 27 de kilometri de orașul Kavala, acest aeroport este cel mai apropiat de insula Thassos. Aeroportul Kavala operează zboruri internaționale și interne, fiind o alegere populară pentru turiștii care vizitează regiunea.

Aeroportul Internațional Salonic „Makedonia” (SKG)

Aeroportul din Salonic este o altă opțiune viabilă, situată la aproximativ 220 de kilometri de Kavala. Acest aeroport este unul dintre cele mai mari din Grecia și oferă numeroase zboruri internaționale și interne.

Pasul 2: Transportul de la aeroport la port

De la Aeroportul Kavala la portul Keramoti

După ce ai aterizat la Aeroportul Kavala, următorul pas este să ajungi la portul Keramoti, de unde vei lua feribotul spre Thassos. Iată câteva opțiuni de transport:

Taxi

Călătoria cu taxiul de la Aeroportul Kavala la portul Keramoti durează aproximativ 15 minute și costă în jur de 20-25 de euro. Este cea mai rapidă și confortabilă opțiune, mai ales dacă călătorești cu bagaje voluminoase.

Autobuz

Există autobuze locale care fac legătura între aeroport și portul Keramoti, dar acestea circulă destul de rar. Este important să verifici programul autobuzelor în avans pentru a nu pierde conexiunea.

De la Aeroportul Salonic la portul Kavala

Dacă alegi să aterizezi la Salonic, vei avea mai multe opțiuni pentru a ajunge la portul Kavala:

Închiriere de mașină

Închirierea unei mașini de la aeroport este o opțiune convenabilă, oferindu-ți flexibilitatea de a te deplasa în propriul ritm. Călătoria de la Salonic la Kavala durează aproximativ 2 ore și jumătate pe autostrada Egnatia Odos.

Autobuz

Există autobuze interurbane (KTEL) care fac legătura între Salonic și Kavala. Călătoria cu autobuzul durează aproximativ 2 ore și jumătate și este o opțiune economică. Autobuzele pleacă de la stația centrală de autobuze din Salonic.

Pasul 3: Traversarea cu feribotul către Thassos

Odată ajuns la port, următorul pas este să iei feribotul spre Thassos. Există două porturi principale de unde poți lua feribotul:

Portul Keramoti

Portul Keramoti este cea mai populară alegere pentru călătoria cu feribotul spre Thassos. Feriboturile pleacă frecvent, iar traversarea durează aproximativ 35-40 de minute. Biletele pot fi achiziționate direct de la port sau online.

Portul Kavala

Dacă ai ajuns la Kavala, poți lua feribotul direct de aici spre Limenas, capitala insulei Thassos. Traversarea de la Kavala la Limenas durează aproximativ 1 oră și jumătate. Feriboturile circulă mai rar decât cele din Keramoti, așa că este important să verifici orarul în avans.

Pasul 4: Transportul pe insulă

Odată ajuns pe insula Thassos, vei avea nevoie de transport pentru a explora insula. Iată câteva opțiuni:

Închiriere de mașină

Închirierea unei mașini este cea mai convenabilă opțiune pentru a explora Thassos în voie. Există numeroase agenții de închiriere de mașini pe insulă, iar prețurile sunt accesibile. O mașină îți oferă flexibilitatea de a vizita plajele ascunse și satele pitorești ale insulei.

Taxi

Taxiurile sunt disponibile în principalele orașe și stațiuni de pe insulă. Deși sunt mai scumpe decât alte mijloace de transport, taxiurile sunt o opțiune convenabilă pentru călătorii scurte sau pentru grupuri mici.

Autobuz

Rețeaua de autobuze locale din Thassos este bine dezvoltată și face legătura între principalele orașe și atracții turistice. Autobuzele sunt o opțiune economică și practică pentru a te deplasa pe insulă. Verifică orarul autobuzelor în avans pentru a-ți planifica excursiile.

Bicicletă și scuter

Pentru cei care preferă o modalitate de transport mai activă, închirierea unei biciclete sau a unui scuter este o opțiune excelentă. Thassos are numeroase trasee pitorești care pot fi explorate pe două roți. Închirierea unei biciclete sau a unui scuter este relativ ieftină și oferă o modalitate plăcută de a explora insula.

Atracții și activități pe insula Thassos

Thassos oferă o varietate de atracții și activități pentru toate gusturile. Iată câteva locuri și experiențe pe care nu trebuie să le ratezi:

Plajele

Thassos este renumită pentru plajele sale spectaculoase. Printre cele mai populare se numără Golden Beach, Marble Beach, Paradise Beach și Aliki Beach. Fiecare plajă are farmecul său unic, oferind nisip fin, ape cristaline și facilități excelente.

Siturile arheologice

Insula are o istorie bogată, iar siturile arheologice sunt o dovadă a trecutului său fascinant. Vizitează Teatrul Antic din Limenas, Acropolele și Sanctuarul lui Dionisos pentru a descoperi vestigiile antice ale Thassosului.

Drumeții și natură

Thassos este o destinație ideală pentru iubitorii de natură și drumeții. Traseele de drumeție te vor purta prin peisaje spectaculoase, păduri dense și munți impunători. Muntele Ipsarion, cel mai înalt vârf al insulei, oferă priveliști panoramice uimitoare.

Gastronomie locală

Nu rata ocazia de a savura deliciile culinare locale. Tavernele din Thassos oferă preparate tradiționale grecești, cum ar fi souvlaki, musaca, pește proaspăt și produse de patiserie delicioase. Vinurile locale și uleiul de măsline sunt, de asemenea, deosebit de apreciate.

Concluzie

Deși Thassos nu are un aeroport propriu, călătoria către această insulă paradisiacă este relativ simplă și plină de aventuri. Alegerea unui aeroport apropiat, combinată cu transportul terestru și traversarea cu feribotul, te va duce pe insulă într-un mod confortabil și plăcut. Odată ajuns pe insulă, te vei bucura de peisaje spectaculoase, plaje idilice și o atmosferă autentică grecească. Planificarea atentă a călătoriei și cunoașterea opțiunilor de transport îți vor asigura o vacanță de neuitat în Thassos.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *