Colestaza de sarcină: Simptome și tratament

Sarcina, o perioadă minunată și plină de schimbări, poate aduce și cu sine unele afecțiuni mai puțin cunoscute, cum ar fi colestaza de sarcină. Această afecțiune hepatică specifică sarcinii poate fi preocupantă, dar cu înțelegerea simptomelor și opțiunilor de tratament, viitoarele mame pot face alegeri informate pentru sănătatea lor și a copiilor lor în creștere.

Ce Este Colestaza de Sarcină?

Colestaza de sarcină este o afecțiune hepatică rară, specifică sarcinii, care afectează sistemul biliar al ficatului. Se caracterizează prin scăderea fluxului de bilă de la ficat către vezica biliară și către intestinul subțire. Această stagnare a bilei poate duce la acumularea de substanțe toxice în sânge, generând simptome neplăcute.

Simptomele Colestazei de Sarcină

 1. Mâncărime Intensă: Unul dintre simptomele distinctive ale colestazei de sarcină este mâncărimea intensă, în special pe palme și tălpi. Această senzație poate fi mai pronunțată noaptea și poate deveni foarte deranjantă.
 2. Icter: O schimbare a culorii pielii și a ochilor către nuanțe de galben poate indica acumularea de bilirubină în organism, sugerând colestază.
 3. Scădere în Greutate: Pierderea în greutate în timpul sarcinii poate fi un semn al colestazei, deoarece tulburarea poate afecta abilitatea corpului de a absorbi grăsimile esențiale.
 4. Durere Abdominală Superioară: Unele femei pot experimenta durere sau disconfort în partea superioară a abdomenului, în zona ficatului.

Cauzele Colestazei de Sarcină

Exactul mecanism al colestazei de sarcină nu este pe deplin înțeles, dar se crede că implică o combinație de factori genetici și hormonali. Creșterea nivelului de hormoni în timpul sarcinii, cum ar fi estrogenul și progesteronul, poate juca un rol în această afecțiune hepatică specifică.

Riscurile și Complicațiile

Colestaza de sarcină nu afectează doar mama, ci și fătul. Printre riscurile și complicațiile asociate se numără:

 1. Prematuritate: Femeile cu colestază de sarcină prezintă un risc crescut de naștere prematură.
 2. Sindromul de Detresă Respiratorie la Nou-Născut: Fătul poate prezenta dificultăți respiratorii la naștere, iar acest sindrom poate necesita intervenție medicală imediată.
 3. Risc Crescent de Naștere Fără Viață: Colestaza de sarcină este asociată cu un risc crescut de naștere fără viață, mai ales în ultimele luni de sarcină.

Diagnosticarea Colestazei de Sarcină

Diagnosticul colestazei de sarcină implică adesea o evaluare atentă a simptomelor și analize de sânge specifice, cum ar fi nivelurile de bilirubină și enzimele hepatice. Excluderea altor condiții care pot prezenta simptome similare este esențială pentru confirmarea diagnosticului.

Tratamentul și Gestionarea Colestazei de Sarcină

Tratamentul colestazei de sarcină se axează pe gestionarea simptomelor și reducerea riscurilor asociate. Iată câteva opțiuni de tratament și strategii de gestionare:

 1. Acid Ursodezoxicolic (UDCA): Acest medicament poate ajuta la reducerea nivelurilor de bilirubină și a altor compuși în sânge, îmbunătățind simptomele.
 2. Monitorizarea Atentă: Femeile cu colestază de sarcină sunt supuse unei monitorizări atente a stării de sănătate și a dezvoltării fătului prin ecografii regulate și monitorizarea bătăilor cardiace ale acestuia.
 3. Naștere la Termen sau Anticipată: În anumite cazuri, medicul poate recomanda nașterea la termen sau anticipată, în funcție de severitatea afecțiunii și riscurile asociate pentru mamă și copil.
 4. Gestionarea Mâncărimii: Utilizarea cremelor hidratante și a altor opțiuni de gestionare a mâncărimii poate oferi un confort temporar.

Concluzie: O Abordare Coordonată pentru Sănătatea Mamă și Copil

Colestaza de sarcină poate fi o provocare pentru viitoarele mame, dar cu o abordare coordonată și monitorizare atentă, această afecțiune poate fi gestionată în mod eficient. Comunicarea deschisă cu echipa medicală și respectarea planului de tratament sunt esențiale pentru sănătatea atât a mamei, cât și a copilului.

Este important să subliniem că fiecare caz este unic, iar deciziile privind tratamentul și managementul colestazei de sarcină ar trebui luate în colaborare cu profesioniștii medicali specializați în obstetrică și hepatologie.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *